De Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker kan aanblijven. Een motie van wantrouwen tegen het team met onder meer Frans Timmermans haalde het donderdag niet. Een zeer ruime meerderheid van de Europarlementariërs stemden tegen de motie.
Van de 650 uitgebrachte stemmen waren 461 tegen de motie, 101 voor. 88 Parlementariërs van onder meer de conservatieve fractie (ECR) met ChristenUnie en SGP onthielden zich.
De eurokritische fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD) met de Britse UKIP-partij van Nigel Farage en de Italiaanse Vijf Sterren Beweging van Beppe Grillo had de motie ingediend.
De indieners, gesteund door andere parlementariërs onder wie ook de Nederlandse PVV-leden, protesteerden met de motie tegen de rol van Juncker als oud-premier van Luxemburg bij omstreden belastingdeals met multinationals.
De commissie-Juncker is sinds 1 november aan het werk. Dit was de eerste motie van wantrouwen.
Hoe nu verder met LuxLeaks?
Het Europees Parlement ruziet ondertussen nog onderling over hoe ze de onthullingen rond de belastingdeals in Luxemburg en de mogelijke rol van Juncker gaat aanpakken.
De Groenen, waar ook GroenLinks bij is aangesloten, willen een parlementaire enquête maar daar zien de twee grootste partijen (de christendemocraten en sociaaldemocraten) niets in. Die wilden, samen met de liberale fractie dat de economische commissie van het EP met een rapport gaat komen.
Maar de leiders van de politieke fracties konden hier donderdag niet over eens worden. Een besluit is verschoven naar volgende week.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl